Bu soruyu iki başlık altında incelemek lazım.

1. İnekler doğum yaptıktan sonra ilk kızgınlıkları ne zaman olur?

2. Düvelerde ilk kızgınlık ne zaman olur?

İnekleriniz doğum yaptıktan sonra ideal olarak 60-80 gün içinde tohumlanmalıdır. Doğumdan hemen sonra rahimin kendini toparlaması için belli bir süre gerekir. Bu sürenin yeteri kadar tanınmadığı durumlarda hızlı düşük ihtimalleri artar. Bu gibi tehditlerden kaçınmak için yeni doğum yapmış bir inekte ilk kızgınlık geçilmeli, ikinci kızgınlık takip edilmeli ve ikinci kızgınlıkta tohum atılmalıdır. Böylece hayvanın stres faktörü de ortadan kalkacağı için atılan tohumun tutma ihtimali de artmış olur.

Hayvanlarınız ilk tohumlama için en uygun olan yaşa ve canlı ağırlığa ulaşmadan gebe kalırlarsa büyümelerini tamamlayamaz, ileriye dönük olarak süt verimleri düşük olur. Ayrıca cüsse olarak küçük oldukları için yavruları da küçük yapıda olur. Güç doğumlar görülür.

Düvelerde ise durum tamamiyle farklı bakış açıları ile değerlendirilir. Düvenin kızana gelmiş olması hemen tohumlamaya uygun olduğunu göstermez. Bir düvenin tohumlanması için yavruyu taşıyacak ve yeterince iyi besleyebilecek bir vucüt büyüklüğüne erişmesi gerekir. Bu durum ise genelde 18 ay civarı 375 kg dolaylarındadır. Aslında önemli olanın kilo olduğunu da belirtmek gerekir.

Ancak unutulmaması gereken bir diğer konu ise, düvelerde gizli kızgınlık ihtimalinin daha yüksek olmasıdır. Sessiz kızgınlık da denilen gizli kızgınlık olayları bir çok çiftçinin ciddi bir sorunu olarak karşımıza çıkar. Özellikle düvelerde yaşandığı hallerde süt vermeyen bir hayvanın boş yere besleniyor olması daha ciddi maliyetleri karşılamanız anlamına gelir. Gizli kızgınlığı ayrıca bir yazımızda ele aldık. Ama yine de gizli kızgınlığı başarıyla yakalayan çözümler de mevcut. Sürekli kızgınlığını bulamadığınız inekleriniz için kızgınlık takip sistemi, aktivitemetre gibi çözümleri uygulayabilirsiniz.