Abi sen ne yaptın! Bırak hayvan dolansın, rahatına baksın. Ateşi sönsün. Biraz seyret saatini not al, 4-5 saat sonra atarsın.

Bu yazımızın temel konusu tohumlama için doğru zamanı yakalamak. Kızgınlık teşhisi tohumlama anını belirmek için önemli, ve bilmeniz gereken şey de kızgınlığın başlangıcı ile tohum atma süresi arasında bir ilişki olduğudur. Kızgınlık başladığı andan itibaren yaklaşık 6-8 saat sonra tohumlama süresi başlar, ve ortalama 10-12 saat içinde uygun tohumlama aralığı son bulur. Dolayısıyla kızgınlığın başlangıç anını bilebilmek önemlidir.

İneklerin bir kısmında öncül kızgınlık görülebilir. Maalesef bir çok çiftçimiz bu konuda pek bilinçli davranmıyorlar. Ön-Kızgınlık 3-4 saate kadar uzayabilen hareketlilik artışı olarak karşımıza çıkar, devamında hareketlilik düşer, hayvan sakinleşir ve esas kızgınlığını ertesi gün gösterir. Yani şu sık karşılaşılan “daha dün tohumladım, bu yine diğerlerinin aşmasına izin veriyor” ifadesinin kaynağı bu...

Bu gibi durumlardan kurtulmak için, tavsiyemiz, kızdığını düşündüğünüz bir ineği duruma göre 2-3 saat sonra yeniden gözlemlemelisiniz. Eğer kızgınlık devam ediyorsa, gerçek kızgınlığı yakalamışsınız demektir, eğer devam etmiyorsa bu durumu mutlaka veteriner hekiminize güzelce anlatmalısınız.

Bir diğer çözüm yolu da aktivitemetre kullanmak olabilir. Aktivitemetre ile hayvanların kızgınlığı dakikası dakikasına takip edildiği için, hareketlilik ne zaman başlamış, kaç saattir devam ediyor gibi bilgileri rahatlıkla bilgisayarınız veya cep telefonunuzdan inceleyebilirsiniz. Böylece hem kızgınlık başlangıç saatini tam tespit etmiş olursunuz, hem de veteriner hekiminize net bilgiler vererek en doğru zamanda tohum atılmasını temin etmiş olursunuz.