İneklerin Gece Kızgınlığı

Merve Demirtaş

Veteriner Hekim

16.06.2022

İneklerin kızgınlığa gelmesi tamamen hormonel bir durumdur. İnsanlarda olduğu gibi ineklerinde vücut saatleri farklı farklı çalışır. Dolayısıyla bazı inekerin gece kızana gelmeleri kaçınılamaz bir durumdur. Ortalama bir oran verilecek olursa ineklerde gece kızana gelme oranı %27 dolaylarındadır. Burada geceden kasıt çiftçinin en zorlandığı saat aralığıdır, yani gece 00:00-05:00 aralığında ineklerin takip edilmesi zorlaşmaktadır.
Gece kızgınlığını yakalamanın en başarılı yolu gece saat 02:00’de 15 dakika ineklerin gözlemlenmesidir. En zor saatin tam ortasında bunu yaptığınız durumda hareketlilikten yakalama şansınız artar. Ancak bu saatte kimsenin kalkıp bu işi yapmasını bekleyemeyiz, dahası büyük işletmelerde de bu işi yapmak üzere görevlendirilmiş kişilerden bu saat aralığında yeterli bir verim alınması da hayal olurdu.
Bu işi çözmek için bir kaç öneri şu şekilde sıralanabilir:
  • 1. Gece saat 12’de mutlaka 15 dakika hayvanları seyretmeye vakit ayırın.
  • 2. Gece neler olduğunu kaydedip sabah incelemek iyi bir çözüm yolu olurdu. Kamera sistemi kurup sabah kalktığınızda mutlaka görüntülere hızlıca göz gezdirin.
  • 3. Hayvanları otomatik olarak takip eden kızgınlık takip sistemleri satın alabilirsiniz. Aslında kamera sistemlerine göre biraz daha pahalı olsa da, gündüz de takip ediyor olması ve daha da önemlisi kızgınlığı sistemin kendisi otomatik yakalayıp size anında mesaj atıyor olması işinizi çok kolaylaştıracak ve başarı oranınızı artıracaktır.
Sonuç olarak, başarılı bir kızgınlık takip politikası mutlaka gece kızgınlığı için de yeterli önlemleri içeriyor olmalıdır. Bu konuda Aktivitemetre – Kızgınlık Takip Sistemleri ise hem gizli kızgınlık gibi diğer sorunları çözmek, hem otomatik haber vermesi hem de kızgınlığın başlangıç anını haber veriyor olması ile tercih sebebi olabilir.

#cow

#dairy

#milk

#cattle

#field

#farm

#grass

#meadow

#agriculture

#cowfarm

#animal

#farming

#farm